Kost och näringsråd för Hängbukssvin

För personer som redan har hängbukssvin, liksom för personer som funderar på att skaffa dem är det viktig att känna till att en väl avrundad kost är lika viktigt för grisar som det är för människor. Att däremot mata grisar främst med mänskliga livsmedel är något som avråds.

Detta beror på att en stor andel av den mänskliga maten är behandlad/processad. Vidare är maten vanligtvis även mycket rikt på fett och salt vilket grisar är mycket känsliga mot. Det går däremot ganska bra med en vegetarisk kost. På härbärgen brukar grisar få njuta av en vegetarisk kost full av frukt, grönsaker och annat grönt. De äter också pellets gjorda för grisar och med ett allsidigt näringsinnehåll.

Trots att den friskaste och mest balanserade kost inte kan radera skador som orsakats av inavel eller permanenta skador från en tidigare undernäring, kan den nya kosten få en liten gris att må bättre både för generell hälsa och välbefinnande. Men så länge det finns en efterfrågan på minigrisar som husdjur, kommer uppfödare fortsätta att försöka att föda upp och få mindre och mindre grisar trots de skadliga hälsoeffekterna. Samtidigt behöver räddningsorganisationer, skyddsrum och helgedomar allt fler resurser för att möta behoven hos grisar som har blivit sjuka eller övergivits, eller som helt enkelt behöver hitta nya hem.

 

Kändisar och minigrisar

Under de senaste åren har kändisar ökat synligheten (och myten) att äga en minigris genom att själva köpa de. Sen går det att bevittna kändisarna när de går runt och poserar med sina miniatyrgrisar som husdjur. George Clooney hade en gris som sällskapsdjur i 18 år, minigristrenden tycks ha tagit fart under 2009, när Paris Hilton fick en så kallad minigris som hon namngav Princess Pigelette. Allmänheten ser dessa husdjur när de är smågrisar och inte fullvuxna och som vidmakthåller tanken att grisar kan förbli små även om det inte är fallet.

Under 2009 införskaffade sig även modellen, modedesignern och sångare Victoria Beckham (bland annat känd från Spice Girls) inte bara en, utan två minigrisar som julklapp till maken David Beckham. Under 2012 införskaffade sig barnstjärnan Alana Thompson (mer känd som Honey Boo Boo) en minigris som heter Glitzy att hon avsåg att ta med henne till skönhetstävlingar som en bra maskot. Även sångerskan Miley Cyrus poserade med sitt husdjur, en minigris, för omslaget till en tidning under året 2015.

Medan vissa kändisar har behållit sina minigrisar även efter att de växte till vuxna grisar, ”minigris-hysterin” haft några allvarliga spridningseffekter. Allt fler små grisar förlorar sina hem och överges, överlämnas till härbärgen eller dumpas vid över hela landet eftersom människor köper dem och sedan snabbt inser att grisarna blir mycket större än väntat och har för många behov som de inte förväntar sig.

Det bästa försvaret mot dålig grishälsa och hemlöshet

En utbildad allmänhet är det bästa försvaret mot dålig grishälsa och hemlöshet till följd av vurmande av minigrisar. Tro inte på allt du ser på internet. De YouTube-videor som finns må vara söta och många tror säkert att deras minigris kommer vara det coola exemplet som kan åka skateboard och älskar att ta det lugnt utan stök. Detta må vara drömmen för de flesta men är främst undantag.

Inget av detta innebär att människor inte kan njuta av att ha hängbukssvin som sällskapsdjur men det är en fråga om att lära sig om grisarna först, att veta vad som väntar när de väl förs hem till dig och att ha den rätta inställningen för att hålla en gris glad och välmående. Att spendera tid med fullvuxna grisar innan du själv införskaffar en gris kan ge människor ett stort ben att stå på för att framgångsrikt hålla väl hand om en gris som sällskapsdjur. Eftersom det finns massor av grisar i bland annat härbärgen är det lätt att hitta möjligheter att tillbringa tid med dem. Inte heller spelar det någon roll om dessa grisar kallades minigrisar, dvärggrisar eller pygmégrisar i sina tidigare liv. När allt kommer omkring är ett hängbukssvin alltid ett hängbukssvin.

Slutligen vill jag som skriver detta även passa på att nämna att om du letar efter en griskompis så bör du alltid se till att adoption är det enda alternativet. Det finns många seriösa härbärgen över hela landet och grisarna kommer att älska dig för att du ger dem ett nytt ställe de på riktigt kan kalla hem.

 

Naturligt Kosttillskott

Alla grisar kan ibland vara i behov av kosttillskott. Kosten bör fylla upp kroppens behov på alla näringsämnen. Dessa behöver kroppen för att bygga upp sitt immunförsvar, för att bygga upp cellerna som i sin tur behövs för att alla organ skall fungera och kunna förnya sig allt eftersom. Naturligt kosttillskott fungerar som viktiga byggstenar till kroppens hjälp.

Naturligt kosttillskott behövs för att kroppen ska kunna framställa de viktiga proteinerna. Ordet protein kommer från grekiskans protos som betyder viktigast. Det stämmer verkligen bra! Vad är då ett bra och naturligt kosttillskott kanske du undrar. Naturligt kosttillskott kan aldrig ersätta den vanliga maten eller ens någon enstaka måltid. Genom maten får däggdjur i sig ämnen som forskarna inte ens känner till ännu. Däremot kan vi ha både stora och små brister av många av de ämnen som vi redan känner till.

Alla behöver vi vitaminer som A vitamin ,C vitamin, D samt E vitamin. Vi behöver även Tiamin, Riboflavin, Niacin, Folat, och vitaminerna B12 och B6 Vi behöver också kalium, Kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink, koppar, jod och selen. Något annat som skulle kunna vara nyttigt för grisen är nypon och nyponpulver. Vill du lära dig mer om detta kan du läsa mer på kosttillskottguiden.nu

En del suggor i fertil ålder behöver mycket mer järn än vad kosten kan ge. Här kommer ett naturligt kosttilskott väl till pass. Det samma gäller suggor som är gravida eller ammar. Många suggor som känner sig trötta under sin graviditet eller under den tid som de ammar kan behöva öka både sitt intag av mat samt sitt intag av ett naturligt kosttillskott.

Symptom som brist på c vitamin ger är bla annat blödaningar i hud och tandkött. Bristen på D vitamin har av forskare bevisats ge ökad risk av hjärt/kärlsjukdomar samt diabetes och cancer. Mycket mer finns att säga om naturligt kosttillskott med därpå följande vitaminer och mineraler men en sak är säker och det är att många skapelser i dagens samhälle behöver dem.