Köpa Minigris

minigrisarMinigrisvurmandet har exploderat under de senaste åren. Det finns till och med YouTubegris-kändisar. Det finns "trendsättare" som Victoria Beckham och Paris Hilton som omfamnar sina små minigrisar. Det fanns även ett minigrisframträdande på TV-serien How I Met Your Mother. Men acceptansen av minigrisar som husdjur är ett resultat av vilseledande påståenden (som går tillbaka till 1980-talet) som verkligen kan skada oskyldiga grisar.

Vid en första anblick låter det rent bedårande: en gris som aldrig kommer att väga mer än en mänsklig baby. Men så är inte riktigt fallet. Det finns egentligen inget sådant som en minigris. Minigrisar är mini jämfört med en inhemsk gårdsgris som kan nå över 250 kg. Så kallade minigrisar är faktiskt hängbukssvin som antingen undernärd för att hämma deras tillväxt eller som säljs under falska förespeglingar.

Hängbukssvin är vildsvinskusiner från Vietnam som i själva verket är minigrisar när man står bredvid stora jordbruks grisar (som kan väga mer än 350 kg) eller till och med vildsvin (som kan väga cirka 180 kg). Men Hängbukssvin växer fortfarande till mellan 45 och 60 kilo i genomsnitt - långt ifrån tillräckligt liten för att passa in i ett vattenglas. I själva verket är den minsta storleken som är hälsosamt för dessa små killar är cirka 35 kilo (även om det kan vara underviktig, beroende på grisen).

För att övertyga kunder om deras grisars minimala storlek kan uppfödare bjuda in dem att titta på grisarnas föräldrar. Men låt er inte luras. Eftersom dessa svin kan föda när de är så unga som 6-8 veckor gamla kan föräldrarna till en griskulting vara minigrisar själva. Därför är deras storlek inte ett exakt mått på hur stor deras avkomma kommer att vara i vuxen ålder. Hängbukssvin kan växa tills de är 5 år gammal och nå en bra bit över 50 kilo.

Vissa uppfödare avlar sina grisar inom grisfamiljerna, så kallad inavel, för att försöka uppnå en mindre storlek. Detta ger en mängd hälsofrågorna till följd av minskad genetisk mångfald, såsom intryckta trynen, som orsakar andningsproblem senare i livet. Uppfödare instruera ofta köpare att mata sin gris med en diet som näst intill uppgår till svält.

Vissa människor blir lurade då de får höra av uppfödare att grisen kommer bara att bli stor om du matar honom för mycket. Många grisar blir då undernärda och utmärglade. Undernärda grisar lider också av svagt immunsystem, känslig hud och klövproblem. Vissa uppfödare säger även att grisarna bör matas med marsvinsmat för att hålla dem små. Även detta är endast en skröna.

Hängbukssvin behöver andra grisvänner och massor av utrymme att ströva omkring - annars kan de bli deprimerade eller arga. Grisar älskar att rot, gräva, rulla i lera och plaska i vatten. Deras intelligens gör dem till extremt nyfikna djur som troligen kommer att få in några problem när de är uttråkad, precis som ett litet barn, och de kan bli territoriella och lynniga också. Detta är nog ofta några av anledningarna till att ägarna av minigrisar överger sina grisar eller överlämna dem till djurhem.

minigrisEftersom kunderna inte förväntar sig att dessa smågrisar kommer att växa till sig, kan de inte tänka sig den stora kostnaden med att äga ett hängbukssvin. Många människor tror att de köper en minigris som kommer att förbli i samma storlek. Inte många människor kan hantera en 40,50 eller till och med 60 kg gris i deras hus.

Först får man tänka på det ursprungliga priset på grisen, som kan vara tusentals kronor, riktig mat (ingen hund eller kattmat), det utrymme som krävs, de veterinärsräkningar (hitta en bra veterinär för dessa minigrisar kan vara nästan omöjligt), steriliseringskostnaderna och kostnaderna för en kvalificerad djurvakt om människorna går ut ur staden och inte tar sin kompis med sig.

Tyvärr är förekomsten av felaktig information om vård av dessa komplexa varelser stor vilket innebär att de flesta minigrisar endast lever i cirka fem år, även om medellivslängden för ett hängbukssvin är 12 till 18 år.

Var inte dum och lat - hitta mer information om minigrisar innan du verkligen bestämmer dig för att genomföra ett köp. Läs på och studera så mycket du kan. När du ser bilder eller videoklipp taggade med minigrisar så kom ihåg att många av dessa svin har svårt att hitta ett evigt hem efter att de inte längre passar in i hemmet som just minigris. Det är en oetiskt branschen och offren är grisarna.

I stället för en verklig gris kanske du kan fundera kring att sponsra ett djurhem som tar hand om dessa grisar som blivit familjelösa? Detta gör både dig och de före detta minigrisar (nu mera ”för stora” hängbukssvin) gott för själen och grisarna får ett värdigt liv. 

 

Att tänka på

Storlek

En minigris är en gris som lever som sällskap och som väger upp till 80 kg, enlig Svenska Jordbruksverket. Man ska veta att 80 kg gris är väldigt mycket gris, men ändå är det en minigris!

Minigrisar växer och förblir inte kultingar hela livet, men de blir inte lika stora som vildsvin, Linderödssvin el. produktionssvin. De växer långsamt och blir inte fullvuxna förrän vid 3-5 års ålder. Är du nyfiken på hur stora fullvuxna minigrisar kan vara åk gärna och titta i en djurpark, besök någon som har vuxna djur och besök flera olika uppfödare.

Om man ska ha en minigris måste man vara beredd på att den kan ha en högre slutvikt än man först trodde. Det är många faktorer som påverkar grisens storlek och generna är en av dem. Alltså kan inte uppfödare berätta hur stor el. liten din gris blir som fullvuxen, men de kan självklart gissa utifrån sina tidigare erfarenheter. Även små föräldrar kan ge stora avkommor och tvärtom, det har vi sett bevis på.

Självklart är det behändigt med en liten gris som man kan stoppa innanför jackan när man springer igenom köpcentret och som det är lättare att ta kommandot över. Men riktigt små minigrisar (under 20 kg) fortfarande tillhör ovanligheterna, även om det finns!

I avelsarbetet är storleken en faktor som man tar hänsyn till och på sikt kanske vi har fler mindre grisar i aveln.

Här kan du läsa mer om minigrisars normalvärden

Var köpa sin minigris?

Det finns en hel del uppfödare i Sverige. Det finns dessutom många minigrisägare som tar kull emellanåt på sina djur utan att för den skull kalla sig uppfödare. Ett sånt köp kan vara precis lika bra som hos en uppfödare. Det är upp till dig som köpare att värdera vad som är viktigt för dig i ditt köp.

Alla uppfödare är olika, både till hur de väljer att ha sin avel och hur kunniga de är. Men framför allt är de olika personer med olika värderingar. Åk runt lite och besök minst ett par uppfödare. Du behöver troligen hjälp av din uppfödare efter köpet och de ger dig en trygghet i ditt köp. Det ska kännas bra, det är viktigt!

Kastrering utan bedövning el. narkos

Jag hoppas verkligen att det inte finns några uppfödare längre som gör sina egna kastreringar på små pojkgrisar utan bedövning. Den numera nerlagda föreningen SMiF (Skandinaviska Minigrisföreningen) gjorde ett stort arbete med att upplysa om detta och fick många uppfödare att inse att de måste sköta kastreringen under narkos. Begär ett intyg för säkerhetsskull! Ny lag kring detta är på gång också.

Dokument vid köp

Köpekontrakt
Du ska ha ett köpekontrakt vid köpet, där det ska framgå vad som gäller ifall du ångrar ditt köp. Det ska även framgå om du får använda din gris till att avla på om du skulle vilja det.

Skötselråd
Skriftliga skötselråd är bra att ha. Det tycker jag faktiskt man kan få redan när man lagt handpenningen, så man kan läsa på lite och köpa hem ”rätt” saker innan man hämtar sin nya familjemedlem.

Härstamningsbevis 
Det är många som vill ha ett härstamningsbevis och det är även många uppfödare som lämnar ut det, utan att du ber om det. Kan vara kul att se griseens härstamning plus att du kan se om det är någon inavel i linjerna.

Veterinär

Leta fram en veterinär i din närhet som kan lite om grisar. Det är bra att ha kollat det redan innan för om det händer något akut så hinner du inte sitta där och leta efter någon i panik. Distriktsveterinärer kan ofta lite mer om grisar, eftersom de jobbar med lantbrukets djur. Men det är inte säkert att ni har så mycket grisar i landbygden kring dig, vilket då inte ger någon garanti för att de kan grisar. Se på länkar, där finns det några veterinärer som jag vet kan grisar.

”Barnvakt”

Finns det någon i din omgivning som kan vara med och lära känna grisen ordentligt, som kan agera som ”barnvakt” när ni är på semester eller bortresta över en natt eller dylikt? Grisen klarar sig inte ensam och då behövs någon som grisen redan känner och framför allt någon som känner grisen och inte är rädd för den. Detta måste man ha med i planeringen redan från början, för när grisen är äldre är det svårare att få med en till i ”flocken”.

 

Att leva med en minigris

Det finns hur mycket som helst att berätta om när det gäller hur livet ser ut med en minigris inne i hemmet. Under rubriken ”Beteende” finns mycket som ger svar på hur grisen helt enkelt beter sig i olika situationer.

Här får du några beskrivningar av reflektioner jag fått genom åren.

Soffan belägras

Grisen är otroligt sällskapssjuk så om du spenderar en del tid i soffan, ex. framför TV:n, så inser snart grisen att det är där man ska vara. Den kommer att lära sig att hoppa upp där för att få vara tillsammans med dig. I takt med att grisen växer, desto mindre plats får du i soffan och har du du inte markerat att det är din soffa, så kan grisen ta över soffan helt.

Sysselsättning

En minigris är inte lekfull som en katt el. hund. Många barn blir besvikna över att de inte kan göra något med sin nya vän. Träning är bra för grisens stimulans, men det kräver ett stort mått av tålamod och konsekvens. Men ta gärna långa och långsamma promenader med din gris, precis som du skulle gjort med en hund. Men även här krävs tålamod, eftersom det inte går särskilt fort.

Grisiga grisar?

Vad kommer förutfattade meningarna om att grisen skulle vara skitig ifrån? Grisarna kissar på ett ställe, äter på ett annat och sover på ett tredje. De skulle aldrig lägga sig i sin egen skit, om de inte var tvingade till det av utrymmesskäl. De tvättar sig inte som våra vanligare husdjur, men om de bor ute blir smutsen av lera etc. skydd mot sol och parasiter. Inne kan du vänja din gris vid att ta en varm dusch, något som den sen njuter av.

Dåligt samvete

Något som är vanligt, oavsett vilket husdjur man har, är att man får dåligt samvete för att man inte stimulerar sitt djur tillräckligt. Vissa hundraser kräver motion och vissa katter kräver enorm mycket pälsvård till exempel. En gris kräver sällskap eftersom det är ett flockdjur och de behöver stimulans av sin intelligenta hjärna!

 

Hemkomst

Jag vill börja med att säga att jag inte tycker att man ska ta ”grisledigt” när man fått hem sin lilla gris. Anledningen till att jag tycker så är att man under tiden som grisen ska vänja sig vid ny omgivning och ny flock inte även ska låta den vänja sig vid att man är hemma jämt. Låt grisen vara ensam precis lika mycket (lite!) som den kommer att vara i fortsättningen också.

Förberedelser i hemmet

Utrymmet
Ytan för din lilla nya familjemedlem ska vara väldigt liten till att börja med, det räcker med 2kvm. Den måste känna sig trygg och säker för att sköta alla saker du ska lära den. T.ex. var den ska kissa och vilka som tillhör flocken. Om ytan är för stor så hinner den inte till toa när det är dags, utan gör sig en egen toa där den är. Dessutom springer den och gömmer sig varje gång ni närmar er och då blir det svårt att hanteringsträna den, ifall den inte redan är det vill säga. Golvytan i grisens område får inte vara hal, typ Pergo el. slipat trägolv. Använd gärna en plastmatta el. en masonitskiva som man lägger dit ifall det är för halt.

Matskålar
Köp gärna ett par matskålar i rostfritt, de ska vara SMÅ. Finns ingen anledning att köpa stora eftersom man då lätt ger sin gris för mycket mat. Byt istället ut dem efterhand som grisen ska ha mer mat. Det går att köpa begagnat på loppis, så det behöver inte bli dyrt. En ska det alltid finnas med färskt vatten i och den andra ställs fram när det är dags att äta.

Matplats
Bestäm var grisen ska äta och när. Förbered med ex. en bordstablett på golvet där du ställer skålarna, för att skydda mot spill, för spiller det gör minigrisen, särskilt i början när den är rädd och orolig och springer omkring. Se till att matplatsen är en bra bit från toaletten.

Sovplats
Var ska grisen sova? Vad ska han sova på? Vad ska han ha och gosa med? Ta fram en filt eller ett täcke som du vill att grisen ska ha som sitt, det lägger du i bilen att använda till grisen när du hämtar hem honom. Då sitter hans lukt i det sedan när han kommer hem och det ger honom trygghet.

Toalett
Köp hem en kattlåda som du häller kattsand i. Många använder tidningspapper och är nöjda med det. Sedan finns det massor av varianter av kattströ. Själv använde vi en klumpbildande variant som var väldigt bra för man slängde bara det som klumpat ihop sig.

Bad
Ganska snart efter hemkomsten ska du börja bada grisen, så den vänjer sig vid det. Det är även en träning i att bli hanterad som är mycket viktig! För det behöver du en liten balja och lämpligt schampo. Hör med uppfödaren vad som rekommenderas, det kommer nya produkter hela tiden, så det är bättre att lyssna till deras erfarenhet än att jag skriver något här. Lite barnolja är bra att smörja in grisen med efter ett uttorkande bad, så de får tillbaka lite fett i huden som lätt blir fnasig och torr.

Förberedelser i stia/uthus

Om du ska ha grisen ute så har du antingen grisar sedan innan el. så har du köpt två nya. Denna informationen är främst riktad till dig som köpt två, eftersom ni andra som har gris sedan innan redan kan en massa om grisar och självklart redan har en färdig plats för era djur.

Utrymmet
Rengör det utrymme dina grisar ska bo på. 

Sovplats
Mycket halm på sovplatsen, ex. sågspån i ett hörn som toalett och en vattenskål, gärna i rostfritt i ett annat hörn. Det är vad som måste finnas när grisarna flyttar in.

Hagen
En hage ska vara klar att börja användas efter ett par dygn i boxen. Hagen måste vara liten till att börja med, helst med plankor och elstängsel innanför. Elstängsel är det väldigt bra om du kan vänja grisarna vid direkt, då är du friare att ge dem nya hagar etc, då det blir lättare och billigare att möblera om i hagen. Plankorna är där för att förhindra att de springer igenom tråden innan de vant sig vid att det gör ont att gå emot den.

Plankorna kan du ta bort med tiden, om du vill. Vi har valt att ha en plankhage med elstängsel längst upp bara. Funkar utmärkt för oss. Sedan använder vi flyttbart elstängsel för att utnyttja olika delar av hagen vid olika årstider. Men ytterdelen av hagen är extra skyddad med plank

 

Utegris eller innegris

Självklart ordnar vi det så bra som vi bara kan för våra djur! Men det kan vara saker man inte tänker på, därför kan du här läsa det som jag upptäckt är vanligt att man glömmer eller missar.

Utegris

Boplats
De måste ha en torr och dragfri sovplats med halm. Mycket halm vintertid så de kan bädda in sig riktigt gott. Halmen håller värmen och alstrar även värme tillbaka till grisen. Eftersom du måste ha minst två minigrisar om det är utegrisar, så kommer de att sova tillsammans och hålla värmen. En isolerad koja är bra, det hjälper dem att hålla värmen! Det finns lösningar med värmekällor av olika slag som t. ex. värmelampa. Nackdelen med det är att du vänjer grisarna vid det och därmed vänjer de sig inte vid kylan på samma sätt, vilket gör att de spenderar väldigt lite tid utomhus på vinterhalvåret. Det gör självklart grisar som är vana vid kylan också, men de är inte lika känsliga för det kalla vädret om de inte legat under en värmande lampa. Våra grisar bor i en del av ladan som vi har isolerat väggar och tak i. Stallfönstren är isolerglas och så har de massor av halm att bädda i! Under halmen, på betonggolvet ligger en SJ-pall som vi fyllt med frigolit för att minska kylan underifrån. Riktigt kalla perioder kan man även lägga ett litet tak på sovplatsen av ett par halmbalar som extra isolering.

Jag rekommenderar dig som har grisar som bor ute att ha en isolerad bostad till dem och att du undviker extra värmekällor. Dels drar de ström, vilket vi alla bör minska förbrukningen av, och dels blir eventuella strömavbrott väldigt kallt för grisarna, vilket kan orsaka ohälsa. Ge dem massor av halm och mer mat istället!

Mat
En gris som bor ute måste ha ordentligt med mat, eftersom det går åt mycket energi för att hålla värmen. Om grisarna inte har någon isolerad koja måste du ge dem mat flera gånger per dag och mycket mat, så de får ordentligt skydd mot kylan! Nackdelen med det är att du vänjer dem vid mat vid fler tillfällen än i vanliga fall. Det är svårt att avgöra hur mycket mat de ska ha, man får hålla koll på kroppen och se att de inte blir smalare, för då får de för lite. Det är bra om utegrisar får äta upp sig lite på sommaren, så de har lite att ta av till vintern.

Hage
Hagen ska vara i anslutning till deras sovplats, det är bra om de kan gå ut och in själva i hagen, när det passar dem. Det ger både dig och grisarna större frihet! Elstängsel med tre trådar i olika höjd är det bra att inhägna med. Köp ett litet aggregat, det behöver inte vara så starkt och använd flyttbara pinnar så kan du planera om hagen om du vill. De mår bra av att vara ute och få lite stimulans av nya dofter och intryck även när det är kallt! Självklart blir stunderna mycket kortare, men det är viktigt att veta att de inte mår dåligt av lite kyla.

Innegris

Boplats
När grisen bor inne i med familjen, så är familjen grisens flock! Grisar vill sova tillsammans och din gris kommer att vilja sova i din säng. Om du inte vill ha grisen i sängen, måste du direkt pränta in det hos den. Ta aldrig upp grisen i sängen för att gosa eller dylikt i så fall. Visa och lär grisen var dens sovplats är. Grisen behöver bädda och om den bor inne kan den ju bädda med täcken och kuddar istället för med halm. En hundsäng är lämplig att ha som sovplats till grisen.

Mat
En innegris matsedel förändras inte under året, mer än att den får mindre på sommaren om den betar mycket ute. Du behöver inte fundera på att öka mängden för att det är kallt ute, när du har din gris boendes inne.

En annan mycket viktig sak är att det är DU som bestämmer när det är morgon! Låt inte grisen gnälla eller skrika sig till sin frukost, för då lär du få gå upp tidigare och tidigare.

Hage
Kanske du har tänkt att ha grisen i en hage på dagtid när du är på jobbet. Om det är så är det väldigt viktigt att den hagen och det huset är anpassat efter väderlek! På sommaren måste det finnas skugga, gott om vatten, gyttjepöl el. bassäng för svalka. På vintern ett väl isolerat hus (din gris är ju inte van vid kylan eftersom den sover inne..) och massor av halm.

Ta med dig grisen ut varje dag, även om det är kallt, det är väldigt bra för grisens välmående att få stimulerat sin nyfikenhet även om det är kyligt.

 

Reservplan

Eftersom jag funnits lättillgänglig på nätet i så många år har jag fått hjälpa till både till höger och vänster med att försöka lösa oplanerade situationer. En sak jag har lärt mig och tycker man ska tänka igenom innan man köper ett djur är vad man ska göra om det inte funkar som planerat.
Det kan vara ändrade familjeförhållanden, nytt boende, oväntat beteende, utvecklad allergi eller något annat som gör att man måste göra en förändring i grisens liv. Det är då bra att kanske tänkt lite på eventuella reservplaner som man kan ta till.

Fler minigrisar

Det låter ju inte klokt kanske, men för många är det just tiden och att vara grisens sällskap som gör att man kanske funderar på en förändring. Då behöver grisen andra kompisar och en minigris till är då en väldigt bra lösning. Ofta blir det samtidigt en flytt till ex. en lekstuga på tomten dagtid med en stor hage.

Annat boende

Om man har grisen boendes inne kanske det kan vara aktuellt att ordna med en boplats i trädgård/uthus/lekstuga om situationen blivit ohållbar vad gäller ex. allergi eller socialt beteende. Men då blir grisen ensam och jag vill påpeka att ett sällskap är otroligt viktigt, och även ett lagkrav, för grisens välmående!

Omplacering

Grisen är ett flockdjur och vill vara med sin flock! Kanske man måste ordna med en omplacering för att inga andra lösningar är möjliga att genomföra. Det är självklart ett trauma för både ägare och djur, men det är värt ett försök om man hittar rätt hem. Vid en omplacering vill jag rekommendera att inte välja att flytta grisen till en lägenhet, utan hellre till en familj som bor på landet där grisen kan få sällskap av en annan minigris och ha tillgång till en hage!

Avlivning

Det är självklart inget man gör i första hand! Men ibland kan det vara den enda lösningen. Ingen känner sin gris så väl som den som äger den och beslutet om ev. avlivning kan bara ägaren ta. Jag kan säga att min första minigris, Chico, skulle aldrig klara en omplacering, om jag hade varit tvungen att välja något mellan omplacering och avlivning hade det blivit det senare.

  

Kostnader

Vad det kostar att ha en minigris varierar otroligt. Det kan exempelvis bero på om grisen bor ute eller inne, vissa saker behövs helt enkelt inte om grisen bor ute och andra behövs inte om den bor inne. Det som framgår här är alltså inte kostnader som ALLA har men det är åtminstone en samling av kostnader som KAN uppstå.

Inköpspris för grisen

De flesta uppfödare tar 3000-8000,- för en minigriskulting. Själv anser jag att priset på en minigris ska vara högre än vad de flesta tar, anledningen är att vi minskar antal omplaceringar om vi minskar antal spontanköp. Vad som är skäligt är upp till köparen.

Du kan få tag i en minigris rent av gratis. Genom att ta hand om en omplaceringsgris behöver den inte kosta så mycket i inköp och du gör en god gärning!

Mat

Detta är nog den största kostnaden, om man använder foder i alla fall! Det går oftast bara att köpa på ex. Granngården vilket gör att man måste åka dit och köpa sitt foder. Klara 130 heter ett foder man kan använda, det är ett suggfoder, inte framtaget för minigrisar, men det är många som använder detta foder. Många får gratis bröd/frukt/grönt av mataffären där man bor, mat som börjar bli för gammal för att sälja men som är jättegott om man är gris! Det är en väldigt billig lösning, men man måste då veta hur man ska sätta samman kosten till grisen för att den ska få i sig allt den behöver. Jag har inte hittat någon information om exakt vad och hur mkt av alla näringsämnen som är lämpligt för en minigris. Den information som jag kommer över gäller för produktionssvin och då är ju målet att grisen ska växa fort och bli fet för att man ska få bra betalt vid slakt. Den sammansättningen kan vi inte använda på minigrisar!

Genom att använda suggfodret Klara 130 och sedan komplettera med bröd och grönsaker så har jag hittat en foderstat som fungerar fint på mina grisar.

Bomaterial

Halm kostar 10-20,-/liten bal på 10 kg. Hur mycket som går åt beror på hur mycket grisen bökar och letar efter sädeskorn. Jag fyller på och byter halmen ofta eftersom jag är allergisk och inte vill att de ska vara för dammigt i stian. Här tror jag det går ungefär 1/2 bal/gris/månad.

Täcken och kuddar, filtar och gamla madrasser är utmärkta bomaterial om grisen bor inomhus! Men ha gärna halm i trädgården, det är en bra stimulans för grisen att få leta och böka i.

Sele och koppel

Bra att ha, oavsett om grisen bor inne eller ute. Lättare att få med sig grisen till ex. veterinär eller på en promenad emellanåt om man har koppel. I takt med att grisen växer får man byta ut selen, i början är en kaninsele utmärkt. Senare passar en hundsele bättre. Men du måste träna grisen för att få den att gå i koppel!

Toalett

Sågspån kan man få tag i hos ett sågverk, det kostar inte många kronor. Man kan även använda kattlåda med strömedel, men det blir en dyrare lösning. Tidningspapper i en stor plastlåda funkar också bra! Om du behöver gödning i trädgården, ta till vara på bajset och lägg i en kompost och låt det ”brinna” ett år. Sen har du jättefin gödsel till dina växter!

Om man har sina grisar i stia/uthus är torv ett väldigt bra materialt att ha som toalett. Man kan ha sågspån el. kutterspån överst för att lätt kunna se vad man ska plocka bort. Torven suger väldigt bra, men är även dyrare i inköp än både sågspån och kutterspån.

Veterinär

Vaccinationer kostar, så är det. Dessvärre kostar de rätt mycket eftersom förpackningarna av preparat till grisar är stora då de är tänkta till stora produktionsanläggningar. Rödsjukevaccin finns t.ex. inte i mindre än 25 doser. Vid ev. sjukdom måste man ha en liten buffert att ta ur för att kunna betala veterinären.

Det blir billigare att åka till veterinären än att de ska komma till dig. Därför är det lönsamt att träna sin gris att gå i koppel och åka bil.

Försäkring

En liv- och sjukförsäkring för en minigris ligger runt 500,-/år

Stängsel

Kostnaden för elstängsel &aual;r ca 2-3000,- för aggregat, tråd och stolpar. Vill man hellre ha plank vet jag inte vad priset blir

 

Uppfödare

Besök flera uppfödare

Även om det blir en del åkande, så rekommenderar jag att du tar dig den tiden. När man ska köpa sig en ny soffa besöker man många möbelaffärer och provsitter innan man bestämmer sig. Gör likadant med ditt köp av en minigris! Pröva de olika uppfödarna, känn efter om det de säger och visar dig känns bra. Jämför grisarna, lynnet varierar otroligt t.ex. Kanske det finns en färg du inte kände till? Kan inte säga det nog många gånger – besök flera!