Minigris kropp

Trynet

Utseende & funktion

Trynet är det mest karaktäristiska på grisen!

Det finns långa trynen och det finns grisar med små ihoptryckta trynen och allt däremellan. Men gemensamt för alla trynen är att de är ett väldigt viktigt verktyg för grisen. Trynet är en platta av brosk och är väldigt känsligt, de känner och luktar sig fram i jord och mark efter föda. Sedan använder de överdelen av trynet, som är mindre ömtålig och väldigt starkt, till att böka upp dina fynd med. Styrkan sitter inte bara i trynet, utan i kombination med nacke och bog, kan grisen lyfta riktigt tunga saker.

Trynet vinklas efter utan och känseln vägleder dem till vilket grässtrå de ska bita av. Har du möjligheten lägg dig på gräset framför en gris och se hur de betar – en fantastisk syn!

Du har säkert hört talas om tryffelsvin. Det är grisar som används för att leta fram tryffeln under jorden, men visste du att det även finns knark-grisar?

Grisen svettas genom trynet, det är därför det är lite fuktigt.

En gris som håller på att somna kan rycka i trynet, det är jättegulligt!

En innegris som inte är ute och bökar så mycket på exempelvis vintern, får lite fjun på trynet. De skavs bort så fort grisen börjar böka igen.

Skötsel

Som ägare till en gris behöver man inte sköta om trynet på något sätt.

Undvika skador & sjukdomar

De bakterier som orskar rödsjuka finns i jorden och kan komma in i kroppen via trynet. Vill du vaccinera din gris mot rödsjuka kontaktar du din veterinär.

 

Munnen

Tänder

Grisar får mjölktänder som tappas precis som våra, så bli inte förvånad om du hittar en tand på golvet. De är runt året när de börjar tappa sina tänder. Det kliar och ömmar när det växer ut nya tänder, då biter de gärna på pinnar och annat som hjälper till att lindra klådan. Totalt har grisen 44 tänder i munnen som fullvuxen, hur många som är mjölktänder vet jag inte dock.

Alla grisar har betar, de motsvarar hörntänder hos hundar. Om de växer utanför munnen eller inte beror på kön, gener och om kastrering är gjord eller inte. Om din gris betar växer utanför munnen var aktsam – för de är väldigt vassa. Betarna slipas i grisens mun vid varje tuggrörelse som den gör. Det går utmärkt att såga el. knipsa av betarna – det hjälper din veterinär till med. Om de växer inne i munnen ha koll så de inte växer upp och vill igenom läppen.

När en gris vankar mat rinner saliven ordentligt! Tar det för lång tid (enligt grisens åsikt) hänger det stora klumpar med tuggad saliv på sidorna av munnen.

Skötsel
Det finns minigrisägare som borstar tänderna på sin gris. Inget man måste göra, men det är inte skadligt vad jag vet.

Tänderna hos grisen blir fulla med tandsten och det är bra om man kan pilla bort lite av den när man har sin kelstund. Alla grisar accepterar förstås inte att man är inne och pillar i munnen, men det är bra om man kan få bort lite.

Mellan beten och läppen samlas det ofta väldigt mycket skräp som, om det får ligga där länge, samlar mycket bakterier. Om din gris luktar illa i munnen kan det finnas gojs där som måste tas bort.

 

Klövarna

Utseende & funktion

Foten på grisen kallas klöv, den är två-tåig och det finns två mindre utvecklade tår som kallas lättklövar lite längre bak på ”tassen”. Lättklövarna fungerar som en liten broms när grisen rör sig i dyiga områden, som förhindrar grisen att sjunka ner för djupt. Den yttersta tån är lite längre än den innersta. Försök hålla dem så jämnstora som möjligt vid verkning.

Skötsel

Att verka klövarna är viktigt, men det är viktigt att klöven växer ut ordentligt innan man klipper. Både för mycket klippta och för lite klippta klövar kan orsaka skador på grisens benhinnor och ryggled. Grisen ska inte trippa på klövarna utan gå på mjukdelarna (trampdynor), kontrollera att din gris har sjunkit ner i sin gåställning och går riktigt innan du börjar klippa. Om din gris passerar halt underlag ibland när den går i huset är detta ännu viktigare, eftersom den halkar mycket mer om den går på tå än om den går på trampdynorna.

Om du väntar för länge med att klippa så blir det inget normalt slitage alls, för då viks klövarna upp från golvet och slits ingenting när grisen går. Om du är osäker på när du ska verka klövarna, kontakta en veterinär.

Som all hantering av djur är det inlärning som gäller. Att behöva söva grisen för att verka klövar är onödigt och behövs inte, inte om du har tränat din gris från början. Smek, pilla och greja med klövarna när ni kelar. Börja med detta direkt när du får hem din gris!

En felaktigt sammansatt kost vad gäller D-vitamin, kalcium och fosfor kan även bidra till onormal tillväxt på klövarna.

Hur gör man?

Använd en stor nagelsax, en hundklotång el. sekatör. Oavsett vilket du använder ska det vara väl slipat! Testa dig fram till ett verktyg som fungerar bra för dig! De stora klövarna klipper du så att grisen får en naturlig vinkel av klöven mot golvet, klöven ska inte se ut som en banan! Lättklövarna ska kapas i en liten vinkel, där den längsta sidan ska vara mot huvudet och den korta sidan bakåt.

Jag har hört att det finns de som använder sig av en hängvagga i tyg med fyra hål för benen som de lyfter man upp i luften lite. Då är det fritt fram att arbeta med klövarna. Hur det fungerar i praktiken har jag ingen aning om, men kan ju vara värt ett försök om man har problem. Dock ser jag risken med att det blir en stressig situation för grisen när man ska få på vaggan, men det kanske är bättre än stressen som kan åsamkas vid ev. transport till veterinär. Du vet säkert vad som passar bäst för din gris!

Undvika skador & sjukdomar

  • Undvik hala golv! Vid halkigt underlag måste grisen anstränga kroppen onaturligt vilket kan ge skador!
  • Ge rätt näringssammansatt kost.
  • Låt grisen spendera mycket tid på utrymmen där klövarna slits naturligt; ruggligt betonggolv och asfalt t.ex.
  • Verka klövarna med rimlig intervall

 

Kön & svans

Kön

Flick-gris
Under svansen sitter hennes vulva där slidöppningen alltså finns, urinröret mynnar ut längre in i slidan. Strax ovanför vulvan, alldeles nedanför svansfästet, är anus.

När hon kissar och bajsar sitter hon nästan likadant, ihopkrupen med kutad rygg och lyft svans, men hon kryper ihop lite extra när hon bajsar och vissa grisar sänker bakdelen ytterligare när hon kissar.

Pojk-gris
Hans korkskruvs-snopp sitter på bakre delen av magen, men ändå nära mitten. Hans anus sitter under svansen, där finns även hans pung längre ner som en bula (om han inte är kastrerad). När han kissar är det vanligt att han svankar lite, men när han bajsar kryper han ihop med kutad rygg och lyfter svansen. Man ser oftast inte snoppen när han kissar, utan den skruvas ut först vid sexuellt beteende.

Här beskrivs mer om hur grisens kön fungerar.

Skötsel
Grisar tvättar sig inte, men de är normalt inte ofräscha ändå! Om de bor inne kan det kännas lite trevligare om man torkar av lite efter att de varit ute och gjort sina behov. Eftersom pojkarna har sin apparat på magen så växer det en hel del borst runt omkring. Man kan även klippa av hårstråna just runt snoppen, för att minska ansamlingen av dofter. Men detta är alltså inget man måste göra, utan bara lite tips!

Svans

Utseende & funktion
En minigris svans har inte knorr, som produktionsgrisarnas svans. Fast de kan knorra den och gör det ibland när de springer t.ex. Men den hänger oftast rakt ner, eller viftas fram och tillbaka.

Ju äldre grisen blir desto längre blir borsten längst ut på svansen.

Det viftas flitigt på svansen hos glada grisar! De använder svansen i sin kommunikation med de övriga i flocken.

 

Hud & Borst

Hud

Torr hud
Huden på en gris blir ofta fnasig och torr, särskilt om minigrisen bor inne. En allför torr hud kan ge grisen klåda, man kan minska besvären genom att blanda i lite majsolja el. annat lämpligt veg. fett i maten. Var försiktig så ni inte överdoserar fettet i maten, det kan orsaka kräkningar och övervikt. Vid bad gör en ordentligt insmörjning av olja efteråt susen! Att gnugga huden med en gummikarda uppskattas jättemycket och sätter dessutom fart på blodcirkulationen så det borde varje gris få känna på emellanåt!

Solbränna
En gris blir solbränd! Det är jätteviktigt att ha grisen i mycket skugga när vårsolens starka strålar bränner. Något grisen inte alls vill förståss, för det är ju så skönt att ligga i solen. Ett alternativ är att du smörjer in din gris på utsatta partier (öron och rygg t.ex.) med en hög solskyddsfaktor. Detta är extra viktigt om din gris är ljus och/eller har tappat en del borst!

Gyttjebad – inte bara svalka
Många grisar uppskattar ett riktigt gyttjebad på sommaren! Det är inte bara för att svalka sig utan det hjälper även till att smörja huden. Lerinpackning för grisar! Dessutom är det ju solskydd.

Borst

Utseende & funktion
Borsten är sträv och tjock. Den liknar inte nåt annat husdjurs päls. Vissa minigrisar har väldigt mjuk borst och de är lena att klappa på.

Vanliga färger är svart, svart/vit-fläckiga och bruna. Nyare färger i avelsarbetet: röda, rödbruna och agouti (vildsvinsfärgad). Färgen på kultingen ändras ofta i takt med att grisen åldras. Randiga minigrisungar blir t.ex. ofta helt bruna när de växt till sig och vita fält blir ofta gråaktiga.

Hur fyllig borsten är varierar från individ till individ. Det är vanligt att borsten på ryggen/nacken är längre än på resten av kroppen. Den borsten används för att resa ragg och visa vem som är störst i rangordningsbeteendet.

Det finns grisar som inte fäller sin borst, men det är vanligt att de tappar all sin borst 1-2 ggr/år.

Skötsel
När din gris fäller sin borst, hjälp gärna till att dra av den. Det kliar och du minskar obehaget om du hjälper till.

Topparna på borsten klyvs, precis som de gör på vårt eget hår, vilket är ett naturligt slitage, inget du behöver klippa bort.

  

Ögon & Öron

Minigrisens ögon

Utseende & funktion
Man har ju hört uttrycket att någon har ögon fula som grisögon, men jag vet inte riktigt vad det är för gris de jämför med då. Jag tycker i alla fall att grisögon är otroligt vackra, djupa och intensiva.

Ögat har två ögonlock och tre (!) rader av övre ögonfransar. Den ena raden av ögonfransar växer i vecket mellan de båda ögonlocken och de är oftast små och inte så långa, syns knappt om man inte lyfter isär ögonlocken lite. På det översta ögonlocket sitter det en rad med lite längre ögonfransar, som tydligt syns och hjälper till att hålla smuts från ögat. Långa fina fransar växer strax ovanför ögat, man kanske vill kalla dem för ögonbryn istället, men eftersom det växer motsvarande under ögat så kallar jag dem i alla fall för fransar. Nedre ögonfransar finns det i två rader. Grisarnas ögonfransar växer inte rakt ut från ögat som våra gör. De nedre växer uppåt och de övre växer neråt, på en del växer de till och med in i ögat, vilket naturligtvis kan orsaka svårigheter och plågor för grisen.

En stor anledning till att inneboende grisars ögon tårar sig är att de inte är vana vid våra lakan, tvättmedel, sköljmedel, duntäcken, damm etc. Ögat vill försöka skölja bort det materialet och då bildas det många tårar. Ögat kan även bli rött och inflammerat på grund av detta.

Synsinnet hos grisen är inte så detaljrikt som lukten!

Skötsel
I alla veck kring ögonen (särskilt på feta grisar) samlas det lätt bakterier, därför är det viktigt att du håller torrt och rent runt ögat. En örontops är utmärkt att använda, lätt fuktad, gärna med barnolja. Torka emellan ögonlocken och i alla veck för att få bort smutsen.

Öronen

Utseende & funktion
Grisar hör jättebra! Testa att försöka prassla tyst med en godispåse eller dylikt när din gris är i ett annat rum. Jag kan nästan lova dig att den kommer springande!

Läten är en väldigt viktig del i grisens kommunikation med sina flockmedlemmar, vilket talar för att hörseln är god, men det är inte alltid grisen kan urskilja var ljudet kommer ifrån eftersom hörseln inte är så detaljrik.

Skötsel
I öronen samlas det gojs, mer hos vissa och mindre hos andra grisar. Använd gärna tops och rensa bort emellanåt, men tryck inte för långt in! I ytterörat kan du använda den utan att det gör någon skada. Ofta kan grisarna tycka denna behandling är obehaglig, så det är bra om man tränar in den redan när de är små.

När de vant sig kan de rent av uppskatta den, eftersom det är ompysslande och dessutom så tycker de ju om att bli kliade lite överallt, så alltså även i öronen.